IDIOMES:

Rinoplàstia

28 febr. 2022

La rinoplàstia o cirurgia del nas és un dels procediments d’estètica més coneguts i demandats avui en dia.

Aquesta cirurgia permet modificar la mida o forma de la piràmide nasal (punta i dors), amb la intenció de millorar l’aspecte o la respiració del pacient.

L’alteració en la forma del nas és una de les causes estètiques que poden ocasionar major preocupació o complex, i petites o grans modificacions en la forma o mida d’aquest poden originar un canvi important en l’aspecte de la persona, i aquesta milloria repercutirà en l’autoestima i les relacions socials.

LA CIRURGIA

Es tracta d’un procediment quirúrgic que es practica sota anestèsia general o sota anestèsia local + sedació, en funció de la complexitat de la cirurgia prevista i de les característiques del pacient.

El cirurgià tallarà o modelarà els teixits del nas (os i cartílags) per a modificar la forma i mida d’aquest. A vegades pot ser necessari l’ús d’empelts presos del mateix pacient (freqüentment cartílag del septe nasal) per a millorar la forma i donar estabilitat al nas operat.

Després de la cirurgia habitualment es col·loca un taponament nasal (que es retirarà a les 24-48 hores) i una fèrula (de guix o preformada) per a protegir el dors.

L’ús de fred local durant les primeres hores ajudarà a minimitzar o a millorar la inflamació postquirúrgica. A més es pautarà medicació (antibiòtic i antiinflamatoris) durant els primers dies.

A la setmana de la cirurgia es retiraran els punts de la pell (en cas que hagin estat necessaris), mentre que els punts realitzats a la mucosa (dins del nas) seran reabsorbibles i no caldrà retirar-los.

PERSONALITZACIÓ DEL TRACTAMENT:

La planificació d’una rinoplàstia ha de ser totalment personalitzada, ja que cada nas és diferent i els problemes o defectes poden ser molt variats. A més hem d’aconseguir un resultat que quedi en harmonia amb la resta de la cara.

Per a planificar la rinoplàstia s’han de tenir en compte els desitjos del pacient i les seves expectatives, així com les seves faccions, per tal de poder-lo orientar, informar i decidir quin serà el tractament més adequat en cada cas.

Per a aquest procés de planificació d’una rinoplàstia és molt útil l’ús de simuladors digitals 3D, que ajuden al metge a entendre quin resultat busca el pacient, i ajuden al pacient a entendre què es pot aconseguir amb una cirurgia i com repercutirà el canvi en el seu aspecte.

RINOPLÀSTIA ULTRASÒNICA:

A Institut CIMAX s’operen les rinoplàsties amb bisturí d’ultrasons, en substitució dels cisells i osteòtoms habituals.

L’ús d’un bisturí ultrasònic per la modificació de l’os nasal permet resultats més predictibles i una més ràpida recuperació postoperatòria, ja que permet una major precisió quirúrgica evitant fractures indesitjades i reduint el risc de lesió dels teixits tous. A més minimitza el sagnat durant la cirurgia i la inflamació posterior.

PREGUNTES FREQÜENTS:

M’agradarà el canvi?

És molt important la comunicació i enteniment pacient-cirurgià de cara a aconseguir un resultat satisfactori pel pacient.

En primer lloc, el pacient ha de traslladar al cirurgià la seva idea de canvi i quines són les seves expectatives. Una de les coses més importants per tal que el resultat sigui satisfactori és que les expectatives del pacient siguin realistes.

D’altra banda, el cirurgià ha d’indicar al pacient quins objectius són assumibles quirúrgicament i orientar-lo sobre quin resultat serà més harmoniós amb la resta de les seves faccions.

Per arribar a aquest enteniment és molt útil l’ús de simuladors amb tecnologia 3D, que permeten fer modificacions en la piràmide nasal a partir d’una fotografia 3D del pacient. Tot i que s’ha d’entendre que aquestes simulacions serveixen per a fixar un objectiu de cara a la cirurgia, essent una guia pel cirurgià, però que el resultat final pot diferir en part respecte a la simulació, ja que no deixa de ser una fotografia.

Quan veuré el resultat?

Els resultats d’una rinoplàstia no s’observen immediatament, de fet els primers dies la presència d’equimosi (blaus) i edema (inflamació) al nas i al voltant dels ulls és habitual, i distorsionaran el resultat considerablement; edema i equimosi duraran unes setmanes.

Tot i que aproximadament 15 dies després ja no serà evident que vostè s’ha sotmès a una rinoplàstia, un lleuger edema residual persistirà de 6 mesos a un any després de la cirurgia. Aquest no condicionarà la vida social del pacient, ja que serà molt subtil, però suficient per a considerar que el resultat final no el veurem fins passat un any de la rinoplàstia, quan la inflamació hagi cedit per complet.

Quant de temps tardaré a recuperar-me?

Les primeres 48 hores després de la cirurgia són les més incòmodes donada la inflamació i el taponament nasal que s’acostuma a col·locar.

Es tracta d’una cirurgia ambulatòria (sense ingrés) o amb un ingrés de 24 hores al centre hospitalari.

El més habitual és que el pacient es reincorpori a la vida social/laboral en una setmana, tot i que ja hem comentat que en aquest moment encara no tenim el resultat definitiu.

Durant unes setmanes haurà d’evitar algunes activitats, com determinats esports i l’exposició solar. El seu cirurgià li donarà les pautes d’actuació en funció del procediment realitzat i de quina sigui la seva activitat habitual.

Em quedaran cicatrius?

Existeixen dues tècniques diferents a l’hora de realitzar una rinoplàstia: rinoplàstia oberta i rinoplàstia tancada. Es procedirà amb l’una o l’altra en funció de les modificacions que siguin necessàries realitzar al nas.

En la rinoplàstia tancada totes les incisions queden ocultes dins la narina/fossa nasal.

En la rinoplàstia oberta quedarà una petita cicatriu a nivell de la columel·la (pell que separa els dos orificis nasals), tot i que en una zona molt poc visible i amb el temps aquesta marca arriba a fer-se imperceptible.

Quines complicacions pot tenir una rinoplàstia?

Com qualsevol altra cirurgia, la rinoplàstia també és susceptible de complicacions.

Essent l’equimosi i l’edema efectes dins la normalitat, algunes de les complicacions que es poden donar, tot i que són poc freqüents, són:

  • Sagnat postquirúrgic
  • Hematoma septal
  • Infecció

Una altra complicació podria ser un resultat no satisfactori. En aquest cas, un cop passat l’any d’estabilització del resultat, es podria procedir a realitzar un retoc o rinoplàstia secundària.

RINOPLÀSTIA, RESULTATS

A continuació mostrem el resultat de la rinoplàstia d’alguns dels nostres pacients:

 

Dra. Alba Pradillos Garcés

Per què tractar-se a Institut Cimax?

Institut CIMAX t’ofereix un equip de professionals altament qualificats i formats en les últimes tècniques i tecnologies de la medicina, cirurgia estètica i odontologia que t’oferiran un pla de tractament totalment personalitzat; tot això en unes instal·lacions d’alt nivell al centre de Mataró.

QUALITAT, PROFESSIONALITAT, PROXIMITAT.

Institut Cimax: salut i bellesa units en un únic concepte.

Coneix Institut Cimax