IDIOMES:

Botox, el tractament més natural i segur per a les arrugues d’expressió

26 gen. 2022

Per què el BOTOX s’ha convertit en el tractament d’estètica més demandat a nivell mundial? Cada cop som més conscients com és d’important sentir-se bé amb un mateix, i per això busquem la manera de veure’ns millor eliminant o mitigant els efectes que el pas del temps, l’estrès o alguns hàbits van deixant a la nostra pell… com les arrugues d’expressió. I el tractament més segur i amb uns resultats més naturals per a les arrugues del front, entre les celles o al voltant dels ulls es diu… BOTOX!

COM FUNCIONA I PER A QUÈ S’UTILITZA EL BOTOX?

La toxina botulínica tipus A injectada a nivell muscular provoca una relaxació temporal i reversible de la musculatura tractada, inhibint o reduint el moviment de la mateixa.

Això explica que sigui el tractament ideal per a les arrugues d’expressió, que són les que apareixen al front, entre les celles i al voltant dels ulls. També s’utilitza per a les arrugues “de conill” del nas i pot aplicar-se al mentó.

A més de l’ús del BOTOX en medicina estètica, aquest té moltes altres aplicacions mèdiques, entre les quals destaquen:

  • Tractament de la hiperhidrosi (sudoració exagerada d’aixelles, mans i/o peus)
  • Control d’algunes distonies com el blefaroespasme (contracció involuntària de la musculatura de l’ull)
  • Estrabisme
  • Tractament de l’ambliopia o ull gandul
  • Incontinència urinària en paraplègics
  • Millora de la migranya
  • Sialorrea (salivació excessiva)
  • Bruxisme

Les dosis utilitzades en els tractaments d’estètica són molt menors que les utilitzades en altres tractaments mèdics, el que fa evident que es tracta d’un tractament molt segur per reduir les arrugues del front, entre les celles i al voltant dels ulls.

Un altre dels usos més populars en l’actualitat és el BOTOX capil·lar. Aquest procediment, utilitzat per a reparar els cabells danyats o encrespats no consisteix realment en l’aplicació de toxina botulínica, sinó d’un concentrat de vitamines, proteïnes, àcid hialurònic i col·lagen, i és un tractament que es realitza a les perruqueries i no a un centre mèdic.

BOTOX AL FRONT…

El BOTOX o toxina botulínica tipus A és el tractament que aconsegueix un aspecte més natural quan el que volem és eliminar o relaxar les arrugues d’expressió que es formen en el front i al voltant dels ulls o al nas.

Actua relaxant temporalment la musculatura que les provoca, sense donar cap efecte de volum que pugui distorsionar l’anatomia. L’efecte del BOTOX quan s’aplica correctament NO és mai una cara inexpressiva, sinó una expressió relaxada de la mirada.

Perquè l’expressió quedi natural, s’ha de procurar que tota la musculatura que envolta els ulls quedi en harmonia, per això, en moltes ocasions s’aconsella tractar amb BOTOX tant el front com entre les celles i al voltant dels ulls, enlloc de relaxar tan sols una part.

BOTOX ALS LLAVIS?

Les arrugues d’expressió del voltant dels llavis, com el famós “codi de barres” del llavi superior i els solcs nasogenians que van de l’ala nasal fins al racó del llavi no acostumen a tractar-se amb BOTOX, ja que l’efecte de la relaxació a aquest nivell sí que pot ocasionar una expressió poc natural.

En canvi, sí que es pot utilitzar BOTOX per tractar un somriure gingival, quan al somriure el llavi superior s’eleva de forma exagerada provocant massa exposició de la geniva. En aquest cas les injeccions de BOTOX no s’apliquen a la musculatura labial, sinó a nivell dels músculs que ocasionen l’elevació del llavi.

PREGUNTES FREQÜENTS SOBRE EL BOTOX

QUANT DURARÀ L’EFECTE?

La relaxació de la musculatura tractada comença a fer-se evident a partir de les 28-72 hores de la injecció de BOTOX i anirà progressivament en augment fins a fer-se màxima entre el 7è i el 10è dia.

El seu efecte pot durar entre 4 i 6 mesos, essent variable d’un pacient a l’altre.

El seu efecte es perd també progressivament, persistint durant un temps una millora de les arrugues respecte a abans del tractament, ja que la relaxació de la musculatura ha permès que la pell tingui temps per “allissar-se”.

Generalment, han de passar 6 mesos entre un tractament i el següent, ja que les injeccions massa freqüents de toxina botulínica podrien generar anticossos que provocarien la manca d’efecte en tractaments futurs.

EM FARÀ MAL?

La injecció de BOTOX es realitza amb una agulla extremadament fina, el que fa que no sigui un tractament dolorós. A vegades es pot aplicar una crema anestèsica que ho fa encara menys molest.

QUINS EFECTES ADVERSOS POT TENIR EL TRACTAMENT AMB BOTOX?

Les complicacions del tractament de les arrugues d’expressió amb BOTOX són estranyes quan aquest és realitzat per un professional de la medicina estètica coneixedor de l’anatomia facial, i són sempre transitòries. Són dependents de la dosi injectada i de la zona tractada i inclouen la possibilitat que aparegui una asimetria (que pot corregir-se mitjançant un retoc) o les parpelles caigudes per una excessiva debilitat muscular.

Altres efectes adversos més freqüents, tot i que també estranys, lleus i transitoris poden ser:

  • Aparició d’hematomes en el punt de punció (blaus)
  • Mal de cap
  • Sensació de pes al front
  • Símptomes similars als de la grip

EXISTEIX ALGUNA CONTRAINDICACIÓ PER AL TRACTAMENT AMB BOTOX?

Les injeccions de BOTOX no deuen realitzar-se en els següents casos:

  • Embaràs
  • Lactància
  • Pacients amb Miastènia Gravis
  • Pacients tractats amb antiagregants o anticoagulants (haurien de suspendre el tractament uns dies abans de la injecció)
  • Al·lèrgics al complex de la neurotoxina o als seus excipients (al·lèrgics a l’ou).

CURES ESPECIALS DESPRÉS DEL TRACTAMENT AMB BOTOX

Tot i que al lloc d’injecció pot aparèixer una lleu i fugaç inflamació, la reincorporació a la vida social és immediata després del tractament amb BOTOX.

És aconsellable no utilitzar casc, no estirar-se ni tocar-se la zona tractada en les 3-4 hores següents a les injeccions, per evitar que la toxina es desplaci a zones que no desitgem relaxar.

EN RESUM…

El BOTOX és el tractament més segur i més natural per a tractar les arrugues d’expressió del front, al voltant dels ulls i al nas.

És un tractament segur i reversible, que lluny de deixar una cara inexpressiva, deixa una expressió relaxada i rejovenida.

No és un tractament dolorós i la reincorporació a la vida social és immediata després del tractament.

Dra. Alba Pradillos Garcés

Per què tractar-se a Institut Cimax?

Institut CIMAX t’ofereix un equip de professionals altament qualificats i formats en les últimes tècniques i tecnologies de la medicina, cirurgia estètica i odontologia que t’oferiran un pla de tractament totalment personalitzat; tot això en unes instal·lacions d’alt nivell al centre de Mataró.

QUALITAT, PROFESSIONALITAT, PROXIMITAT.

Institut Cimax: salut i bellesa units en un únic concepte.

Coneix Institut Cimax