IDIOMES:

Com afecta el tabac, la dieta i el sedentarisme en l’envelliment?

03 gen. 2018

Tots sabem que hi ha diversos factors que influeixen en el nostre envelliment. Una part de l’envelliment està determinada genèticament, ens ve donada per herència; però hi ha a més altres factors que estan implicats en aquest procés, i la majoria els podem evitar.

La principal font de radicals lliures (molècules directament implicades en l’envelliment) externa al nostre organisme és la radiació solar. S’ha demostrat científicament que una excessiva exposició solar sense una protecció adequada accelera en gran mesura el procés d’envelliment, a més d’afavorir l’aparició de lesions pigmentades a nivell cutani i de càncer de pell.

El grau d’envelliment cutani provocat per la radiació solar serà directament proporcional a l’exposició a la qual ens hàgim sotmès (sobretot abans dels 20 anys) i inversament proporcional a la protecció que haguem utilitzat i al fototip de la nostra pell.

Comparació del grau d’envelliment cutani entre bessones amb diferent grau d’exposició solar.

Altres hàbits també estan implicats en el procés d’envelliment, per exemple el tabac, el sedentarisme i la dieta hipercalòrica:

TABACO Y ENVEJECIMIENTO

Existeix evidència científica del dany que pot ocasionar el consum de tabac al nostre organisme a molt diferents nivells. Quant a l’envelliment, que és el que ens pertoca en aquest moment, hi ha estudis que a partir de la comparació de bessons idèntics (un fumador i l’altre no fumador) han determinat quins són els punts en què el tabac pot provocar un major grau d’envelliment, i aquests són:

 • Redundància i caiguda parpella superior
 • Bosses parpella inferior
 • Borsa malar (adjacent a la borsa de la parpella inferior)
 • Solc nasogenià (línies del nas a la comissura labial)
 • Codi de barres
 • Arrugues llavi inferior
 • Bull-dog o cocotxes (flacciditat, inflor a la mandíbula)

 

Comparació del grau d’envelliment entre dues bessones (la primera fumadora i la segona no fumadora)

 

A més, la pell dels fumadors presenta major desestructuració del teixit elàstic (elastosi) i la neoformació de col·lagen i elastina està disminuïda, i existeixen el doble de complicacions postoperatòries en fumadors que en no fumadors.

DIETA I ENVELLIMENT:

Un consum calòric alt condueix a la producció alta de radicals lliures.

Es creu que reduir l’aportació de calories en la dieta és a més l’única manera que existeix per augmentar la longevitat màxima de la raça humana, sempre que es mantinguin uns nivells adequats de vitamines, minerals i proteïnes.

Amb la dieta som més capaços d’introduir una sèrie d’antioxidants que van a combatre els radicals lliures que hem dit que ens van a fer envellir. Els principals antioxidants són la vitamina E, vitamina C i vitamina A, a més del Zn i el Mg.

Per tant serà aconsellable portar una dieta baixa en calories i rica en antioxidants. Els aliments més rics en antioxidants són les verdures i fruites, en concret les següents:

 1. Els alvocats
 2. Les baies (mores, maduixes, gerds, nabius …)
 3. El bròquil
 4. La col i totes les cols en general
 5. Les pastanagues
 6. Els cítrics
 7. Els raïms, que contenen fins a 20 antioxidants
 8. Les cebes, sobretot les morades
 9. Els espinacs
 10. Els tomàquets

ACTIVITAT FÍSICA I ENVELLIMENT:

Un estudi efectuat per la Universitat de San Diego (Califòrnia) a partir de la població geriàtrica, objectiva que les cèl·lules de les persones sedentàries corresponen a unes cèl·lules 8 anys majors a les de les persones que realitzen almenys 40 minuts d’activitat física al dia .

La Universitat de Califòrnia aconsella realitzar almenys 30 minuts d’exercici al dia per combatre l’envelliment.

Espero que us hagi resultat un article interessant i que us animi a portar uns hàbits de vida més saludables.

Dra. Alba Pradillos Garcés. Institut Cimax. Mataró

Per què tractar-se a Institut Cimax?

Institut CIMAX t’ofereix un equip de professionals altament qualificats i formats en les últimes tècniques i tecnologies de la medicina, cirurgia estètica i odontologia que t’oferiran un pla de tractament totalment personalitzat; tot això en unes instal·lacions d’alt nivell al centre de Mataró.

QUALITAT, PROFESSIONALITAT, PROXIMITAT.

Institut Cimax: salut i bellesa units en un únic concepte.

Coneix Institut Cimax